106 ORANG

di dalam circle Platinum saya telah pun VIVA dengan bahagia dan gembira, dan

6 ORANG

daripada mereka telah mendapat Tesis Cemerlang!

Apa Kata Peserta Selepas Mengikuti Seminar Dr. Roket?

“Dr. Nur Ashikin bt Marzuki”

Sebulan saya fokus untuk beribu data dan tak ada masa dengan anak-anak, tapi akhirnya SV tak terima. Saya rasa down sangat.

The new of me akan lahir setiap kali saya join kelas. Walaupun dah pernah masuk, saya still dapat AHA untuk baiki diri. Saya memang bersyukur Viva saya just like discussion dan hanya senyum sepanjang dalam bilik Viva.

=============

Pensyarah Kanan UiTM, PhD in civil Engineering (Structural Glass Facade).

PhD Full Time (Ibu bekerja dan sambung belajar)

“Dr. Faridah Hanim bt Shakirin”

Saya takut nak cerita kat orang yang saya buat PhD. Dah 8 tahun tak habis lagi. Rasa skeptikal terhadap tesis tu sangat teruk. Buka 5 minit tesis pun dah rasa tak boleh dan memang tak confident untuk habiskan.

Selepas join Dr Roket, Saya rasa best bila buat tesis. 4 bulan pertama banyak saya ubah diri. Dalam masa 3 bulan saya boleh ada progress. Kalau saya tak teruskan proses Dr Roket dan berhenti, kemungkinan saya memang tak habis PhD.

=============

HOD of Operation 2M World, PhD in Poultry Nutrition.

(Dapat cuti sambung belajar)

“Ts. Dr Nur Hidayah bt Ahmad”

Hidayah yang dulu (masa Master), memang submit thesis pun last minute dan buatkan ramai orang sengsara. Gagal untuk ada fokus dan proses yang betul. Masalah pengurusan masa. Titik kesalahan yang terbesar saya ialah stay up tengah malam dan ini mempengaruhi emosi. 5 tahun buat Master dengan Major Correction!

Saya umpama lalu terowong yang gelap dan nampak satu cahaya. Saya dah jadi Hidayah yang baru dalam PhD. SV sendiri yang umum result! Alhamdulillah PhD hanya 5 semester dengan Result Tesis Cemerlang skala 1 USM. Jimat 1 semester, dapat semula duit refund! Siap dapat cuti belajar.

=============

HOMP 2M World.

PhD Full TimeĀ 

“Dr. Fatin Najwa bt Zamani”

Tak tahu nak analyse data dengan cara yang betul, tak ada mentor, mula jatuh sakit tapi tak sedar. Nak emel dekat Supervisor pun sampai berminggu-minggu fikir. Saya rasa tak mampu nak tulis tesis dan rasa apa yang saya tulis tu macam rubbish.

Magic life dan thesis sangat banyak. Saya jadi a new me, 360 darjah berubah. Saya dah mula berani nak emel SV, tanya khabar dan keadaan. Memang sangat massive progress.

=============

Suri Rumah.

PhD Full Time.

“Tuan Fauzi bin Mohd Said”

Banyak kena tulis secara massive tapi tak sempat. Tesis sekadar berada di 1st year review. Saya dah risau kerana tesis pun tak bergerak lagi tapi data dah ada.

Program ni kena dengan apa yang saya cari, boleh bagi impak pada personal life dan berjaya siapkan draf tesis.

=============

Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD).

PhD Full Time.

“Dr Mardhiyati bt Yunus”

Ada cabaran untuk uruskan work-life dengan seimbang dan cabaran nak dapatkan data collection. Saya tak ada basic dalam penerbitan. Full time bekerja dan full time belajar.

SV siap cakap macam tak nampak cabaran dalam journey PhD. Dalam masa setahun boleh terbitkan 3 artikel yang berimpak. Saya dapat Graduate On Time (G.O.T) sebab followvasi orang yang cemerlang.

=============

Pensyarah.

PhD Full Time & Full time Bekerja.